Bölümümüz Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde 2014 yılında kurulmuştur. Bölüm ülkemizde Harita, Jeodezi ve Fotogrametri ve Geomatik Mühendisliği gibi birkaç farklı isimle anılmaktadır.
Harita Mühendisliği, Yer'i ve Uzay'ı oluşturan nesnelere ait konumsal ve fiziksel parametrelerin ileri mühendislik yöntemleri ile ölçülmesi, veri tabanlarında depolanması, analizi ve sonuç ürünlerin sunumu ile ilgilenen bilim dalıdır.
Dünyada en hızlı gelişen sektörler arasında bulunan harita teknolojisinin içerdiği konular arasında
- Jeodezi,
- Ölçme Tekniği,
- Fotogrametri,
- Uzaktan Algılama,
- Küresel Navigasyon Uydu Sistemleri,
- Coğrafi Bilgi Sistemleri,
- Kartografya,
- Kamu Ölçmeleri (Arazi Yönetimi)
ve bu disiplinlere ait çok geniş uygulama alanları yer alır.
Kariyer Olanakları
Geniş faaliyet alanına sahip olması sebebiyle Harita Mühendisleri gerek özel, gerekse kamu sektöründe birçok farklı kurumda görev alabilmektedir. Özellikle son dönemde artan kentsel dönüşüm uygulamaları ile baraj, karayolu, demiryolu vb. altyapı projeleri bölüm mezunlarına olan ilgiyi artırmıştır. Bunun yanı sıra, uzay ve bilgi teknolojilerindeki hızlı ilerleme gelişmiş ülkelerde Harita Mühendislerinin çalışma kapsamını klasik “harita mühendisi” algısının çok ötesine taşımıştır. A.B.D. çalışma Bakanlığı harita teknolojisini, biyoteknoloji ve nanoteknoloji ile birlikte en hızlı gelişen üç alandan birisi olarak göstermektedir (Gewin V., 2004, Mapping Opportunities, Nature). Yakın gelecekte ülkemizde de söz konusu gelişmelerin yansımalarının olması kaçınılmazdır. Bu sebeple özellikle ülkemizdeki eğitim kurumlarının bu gelişmeleri yakından takip ederek programlarını güncellemeleri ve mezunlarına ilgili vizyonu kazandırmaları önem arz etmektedir.
Özel sektörde Harita Mühendisleri başta harita mühendislik büroları olmak üzere, inşaat şirketleri, coğrafi bilgi teknolojilerini kullanan firmalar, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, emlak sektörü, madencilik sektörü, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri ile harita çıktılarını kullanan farklı alanlardaki çeşitli firmalarda istihdam edilmektedir.
Harita mühendisliği bölümü mezunlarının istihdam edildiği kurumlarından bazıları ise şunlardır:
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Belediyeler, İller Bankası, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Toplu Konut İdaresi, İl Özel İdareleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Toprak ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, TCDD, BOTAŞ, TPAO, TEAŞ, MTA, GAP İdaresi, TKİ, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, Bankalar, Üniversiteler vb.
Bölüm Başkanının Mesajı
Gökyüzü, deniz ve okyanuslar, yer yüzeyi ve uzayın derinliklerinin araştırılması, bunlara ilişkin ulaşım, planlama ve mühendislik projelerinin geliştirilmesi ve uygulanması; geçmişte olduğu gibi günümüzde ve gelecekte de bilimsel araştırmaların, lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim ve öğretim faaliyetlerinin odak noktası olmaya devam edecektir.
Bunlardan; duyarlı ölçme ve hesaplamalar, uydu teknolojilerine dayalı uzaktan algılama-görüntüleme-konum belirleme ve uygulamaları, araç takip sistemleri, hâlihazır/durum ve kadastral harita yapımı; taşınmaz malların değerlemesi, taşınmaz malların kullanımı ve yönetimi; coğrafi bilgi sistemleri ve kent bilgi sistemleri; afet bilgi sistemi; arazi kullanımının planlaması; 3 boyutlu kent modellerinin oluşturulması ve kentsel dönüşüm gibi konular genelde Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği, Şehir Bölge Planlama Bölüm ve/veya Ana Bilim Dallarının ilgi alanı kapsamındaki konulardır.
Yer yüzünün kendisi ve üzerindeki yapı, nesne ve olayların konumlarına ilişkin bilgiler coğrafi bilgi ya da mekansal bilgi olarak adlandırılır. Söz konusu konum bilgilerine yer yuvarının geometrik ve fiziksel parametrelerinden türetilmiş iki veya üç boyutlu koordinat sistemleri dayanak oluşturur. Bir harita veya plan da bir mekansal bilgi iletim aracı olarak görülebilir. Geleneksel, Jeodezi, Fotogrametri, Ölçme, Kartografya ve Uzaktan Algılama konuları ile birlikte, mekansal/coğrafi bilgi elde edildikten sonra, analizi, izlenmesi, görselleştirilmesi, iletilmesi, saklanması, yönetimi, kalite güvencesi ile bu bilgilerden yeni bilgiler üretilmesi süreçleri izler.
Ülkemizde mesleki alanda eğitim-öğretim ve bilimsel araştırmalar yapan çeşitli üniversitelerde ilgili bölümler vardır. Bu üniversitelerde mevcut Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği adını ve içeriğini yeniden düzenleme çalışmalarını tamamlamışlardır. Diğer taraftan, söz konusu bölüm mezunlarına, özel sektör ve kamu kuruluşlarının olan talebinin, gerek İstanbul gerekse Anadolu’daki üniversitelerin ilgili bölümlerince karşılanamadığı bilinen bir gerçektir. Şu anda tüm büyük şehir ve ilçe belediyelerinde, özel işletmelerde Harita Mühendisi ihtiyacı had safhadadır.
Belediye-yerel yönetim ağırlıklı konulara açılım yapan Harita Mühendisliği Bölümü; imar planlaması, kentsel dönüşüm uygulamaları, taşınmaz mal değerlemesi gibi mülkiyet düzenlemesini ilgilendiren hukuki ve teknik konular için çok yararlı olacaktır. İleride bu mühendisliğin temel alanı yerel yönetimler olacaktır.
Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü olarak; ileri teknoloji ürünlerini kullanabilen, bunlarla bilimsel araştırma çalışmaları gerçekleştirebilen, yanı sıra söz konusu uygulamaları veya projeleri hayata geçirebilmeyi olanaklı kılacak, teknik ve akademik uzman kadroları bünyesine istihdam eden bir yapı ile eğitim hayatına başlamayı amaçlamaktadır. Kent ve kentleşme uygulamaları ile ilgili öğrencilerimizle tanışmayı ve çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.